Krakau voor beginners

Krakau | bezienswaardigheden | musea | stedentrip | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Krakau weer & klimaat

Het weer en klimaat in Krakau kan een grote rol spelen tijdens je bezoek aan de stad. Het is dan ook verstandig om van tevoren goed te plannen in welke periode je de stad gaat bezoeken en welk weertype je dan kunt verwachten. Niets is zo vervelend als om in een te koude, te warme of te natte stad te moeten rondlopen. Het klimaat van Krakau verschilt in basis niet heel veel van het klimaat dat wij in Nederland gewend zijn. De enige echte verschillen zijn dat de wintermaanden er kouder zijn en de gemiddelde jaarlijkse neerslag er lager is. Dit is voor een stad zover oostelijk gelegen als Krakau best bijzonder. Het aangename klimaat van de stad heeft er mede voor gezorgd dat Krakau in de lift zit als stedentrip.

Krakau bezienswaardigheden

Je hoeft je in een stad als Krakau geen moment te vervelen. Er zijn genoeg musea, monumenten, mooie gebouwen en andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Krakau samengesteld:
Krakau bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Krakau

Krakau heeft een landklimaat dat licht benvloed wordt door het maritieme klimaat. Door deze invloed liggen de jaarlijkse gemiddelde temperaturen minder ver uit elkaar dan je zou verwachten bij een landklimaat. In Krakau verschillen de gemiddelde warmste en koudste dag slechts drientwintig graden met elkaar. In andere steden met een landklimaat kan dit gemakkelijk dertig tot veertig graden zijn. Krakau heeft dus net zoveel kenmerken van het landklimaat als dat het van een maritiem klimaat heeft. Deze combinatie zorgt ervoor dat klimaat technisch Krakau bijna het hele jaar, op de echte wintermaanden na goede stedentrip bestemming is. Enige nadeel kan zijn dat de gemiddelde zonne-uren per dag in Krakau aan de lage kant zijn.

De zomers van Krakau

De zomermaanden in Krakau zijn aangenaam warm zonder dat ze echt warm of heet worden. De gemiddelde dagtemperatuur tijdens de hoogzomermaanden ligt rond de drientwintig graden Celsius. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik er richting de dertig graden Celsius gaan, maar erboven alleen in uitzonderingsgevallen. Dit maakt Krakau de perfecte bestemming voor een zomerse stedentrip. Tijdens de zomermaanden kun je heerlijk op n van de vele prachtige pleinen in de zon genieten van al het goede dat de stad je te beiden heeft. Enige minpunt van een stedentrip in de zomer kan de verhoogde kans op langdurige neerslag zijn. De kans is echter net zo groot als dat wij in Nederland gewend zijn dus dat valt enigszins mee. In de avond en nacht kan het er wel behoorlijk afkoelen, dus een trui of een vest meenemen kan geen kwaad.

Krakau in de winter

De wintermaanden in Krakau kunnen behoorlijk koud zijn. In de maand januari bestaat de mogelijkheid zelfs dat het kwik in zijn geheel niet boven het nulpunt uitkomt. Van November tot en met maart/april heb je er kans op nachtvorst wat ervoor zorgt dat deze periode niet de ideale periode is om een stedentrip naar Krakau te maken. De gemiddelde neerslag in de winterperiode ligt wel iets lager dan we in Nederland gewend zijn. Hierdoor kan je bezoek aan Krakau tijdens bijvoorbeeld de kerstperiode aangenaam zijn, maar je moet dan wel rekening houden met de lagere temperaturen. Dus een dikke trui aan terwijl je op de kerstmarkt van Krakau de Glhwein gaat proeven.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Krakau ligt iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Met name de winterperiode is iets droger. De gemiddelde neerslag tijdens de zomerperiode ligt ongeveer gelijk. In de wintermaanden moet je er echter wel rekening mee houden dat door de lagere temperaturen de neerslag vaak als sneeuw of ijzel naar beneden zal komen. In Krakau zijn ze op dit winterse weer overigens aardig goed ingespeeld. Er wordt goed gestrooid en op de wegen in en om de stad zal je maar weinig last hebben van dit winterweer. De maanden juni en juli zijn gemiddeld genomen de natste maanden van het jaar.

Klimaattabel van Krakau

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 0 C -7 C 2 uur 16 dagen 34 mm n.v.t.
februari 2 C -5 C 2 uur 14 dagen 34 mm n.v.t.
maart 7 C -1 C 3 uur 15 dagen 35 mm n.v.t.
april 14 C 3 C 5 uur 13 dagen 42 mm n.v.t.
mei 19 C 8 C 6 uur 14 dagen 61 mm n.v.t.
juni 22 C 11 C 7 uur 16 dagen 85 mm n.v.t.
juli 23 C 12 C 7 uur 14 dagen 90 mm n.v.t.
augustus 23 C 12 C 6 uur 13 dagen 82 mm n.v.t.
september 19 C 9 C 5 uur 12 dagen 55 mm n.v.t.
oktober 14 C 4 C 4 uur 12 dagen 44 mm n.v.t.
november 7 C 0 C 2 uur 16 dagen 41 mm n.v.t.
december 2 C -4 C 1 uur 18 dagen 34 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De lentemaanden en de zomermaanden zijn in principe de beste maanden om een bezoek te brengen aan Krakau. In deze periode heb je de grootste kans op zomers weer zodat je optimaal van je stedentrip in Krakau kunt genieten.

In de lentemaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de vijftien graden Celsius, wat perfect is voor een stedentrip. Schijnt de zon dan kun je op de Grote Markt van Krakau heerlijk in de zon zitten, maar het zal niet zo warm zijn dat je zwetend en puffend door de stad loopt.

Ook in de zomermaanden is de kans op echt warm weer niet heel groot maar wel groter dan in de lenteperiode. Nadeel van de hoogzomermaanden is wel dat de kans op langdurige neerslag er iets hoger ligt. Heb je pech en regent het tijdens je trip naar Krakau, dan zijn er gelukkig meer dan genoeg binnen activiteiten te vinden.

Wil je Krakau in winterse sferen zien, dan kun je het beste in december de stad bezoeken. Er is dan een grote kerstmarkt te vinden en andere delen van het historische centrum zijn prachtig verlicht en versierd.

Meer info over Krakau

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Krakau:
Krakau in n dag
Krakau informatie en tips
Krakau weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy